Platform voor toegankelijker betalingsverkeer

Voor grote groepen mensen, onder wie mensen met een visuele beperking en ouderen, levert elektronisch betalen onnodig veel stress op.

Platform Pay-Able vindt dat daar verandering in moet komen. Deze week woensdag gaf Joep Aarts, directeur van de Oogvereniging – één van de initiatiefnemers van Pay-Able – in het Europees Parlement in Brussel het startsein voor de lancering van dit platform voor toegankelijker betalingsverkeer. Hij deed dat door de site van Pay-Able (www.pay-able.eu) in werking te stellen. Doel van het platform is de internationale krachten te bundelen en samen te pleiten voor toegankelijke en eenvoudig te bedienen betaalautomaten voor iedereen in de Europese Unie.

Brede steun

Beschermheer van Pay-Able is Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad. Het platform kan verder rekenen op brede steun van nationale en internationale (consumenten)organisaties. Bij de lancering waren er speeches van Europarlementariër Ádám Kósa en vertegenwoordigers van onder andere de Europese Commissie en het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

Meer gemak, minder stress

Voor veel mensen die blind of slechtziend zijn geeft het spanning om met een betaalpas te betalen. De grootte, plaats van de toetsen, leesbaarheid van het scherm en geluiden verschillen bij de huidige betaalautomaten soms sterk van elkaar. De drempel om elektronisch te betalen wordt hierdoor onnodig hoog, terwijl tegelijk elektronisch betalen steeds meer de norm wordt én van iedereen wordt verwacht zelfstandig mee te doen in de maatschappij. Met gebruiksvriendelijkere en uniforme betaalautomaten wordt het voor iedereen gemakkelijker om elektronisch te betalen. Denk daarbij aan beter leesbare schermen, ondersteunende geluidssignalen, een vaste indeling voor de toetsen en het toevoegen van spraak. Deze maatregelen helpen ook ouderen en laaggeletterden om zelfstandig met de betaalpas te kunnen (blijven) betalen. Ook deze groepen zijn daarom vertegenwoordigd in het platform.

Samenwerking

Landelijke en Europese organisaties maken gezamenlijk deel uit van het platform. In Nederland zijn, naast de Oogvereniging, de Consumentenbond en Ieder(in) lid. Maar bijvoorbeeld ook de Engelse en Duitse Oogvereniging doen mee. Op Europees niveau is er brede steun van de European Blind Union, het European Disability Forum, AGE Platform Europe (ouderen) en BEUC (consumentenbond).

Vervangen

Het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke betaalautomaten die de huidige waaier aan verschillende uitvoeringen moeten vervangen: daar wil het platform zowel fabrikanten van betaalautomaten maar ook afnemers, zoals winkeliers, toe bewegen. Doel is daarnaast om gebruiksvriendelijke betaalautomaten op te nemen in het Europese wetsvoorstel voor toegankelijkheid.

Bron: Oogvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *