Het ontstaan van een gebarentaal neemt ongeveer vijf generaties in beslag, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Bij een gebarentaal die net is ontstaan, maken sprekers vaak ingewikkelde pantomime-achtige bewegingen met hun handen om begrippen uit te beelden.

Het duurt ongeveer vijf generaties voordat deze bewegingen zijn uitgegroeid tot korte, efficiënte gebaren die altijd op dezelfde manier worden uitgevoerd.

Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Omslachtig

De onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh kwamen tot hun bevindingen door tientallen proefpersonen een eigen gebarentaal met 24 woorden te laten bedenken. De deelnemers gebruikten in eerste instantie omslachtige gebaren voor de verschillende begrippen.

Het woord ‘fotograaf’ beeldden ze bijvoorbeeld uit door net te doen alsof ze een foto maakten met een ouderwetse camera die ze voor hun gezicht hielden.

In het tweede deel van het experiment moesten de proefpersonen hun gebarentaal leren aan nieuwe sprekers doormiddel van een spel. De nieuwe deelnemers moesten de betekenis van verschillende gebaren proberen te raden. Als ze een gebaar succesvol hadden geraden, leerden ze deze beweging weer aan een volgende ‘generatie’.

Voorwerpen

Uit het onderzoek bleek dat gebaren bij de overdracht naar een nieuwe generatie steeds subtiel veranderden. De bewegingen die de sprekers maakten met hun handen werden steeds korter en efficiënter.

Verder voegden latere generaties categorieën toe aan de gebarentaal: voor elk gebaar maakten ze een snelle beweging waarmee ze aangaven of ze met het daaropvolgende begrip een persoon, een locatie, of een voorwerp uitbeeldden.

Na ongeveer vijf generaties was de primitieve pantomime-taal uitgegroeid tot een min of meer volwaardige gebarentaal.

De studie biedt voor het eerst inzicht in hoe verschillende gebarentalen precies zijn ontstaan. Wereldwijd zijn er op dit moment 137 verschillende gebarentalen gedocumenteerd.

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *