Net als een vleermuis kijken met je oren! Echolokalisatie leer je bij Koninklijke Visio

Apeldoorn, 23 mei 2017 – Zeer slechtziende en blinde mensen kunnen niet vertrouwen op hun ogen. Zij zullen andere zintuigen moeten inzetten. Bij echolokalisatie vangen de oren geluidsgolven op die weerkaatst worden door objecten, net zoals vleermuizen dit doen. Wat echolokalisatie inhoudt en hoe dit te leren is, wordt op woensdag 7 juni om 15.00 uur in een voorlichting uitgelegd door Koninklijke Visio in Apeldoorn, Waldeck-Pyrmontstraat 31, gebouw Sigma.

Echolokalisatie

Echolokalisatie staat voor adequaat verwerken van informatie die voortkomt uit de reflectie van geluid. Vleermuizen en dolfijnen zijn hierop aangewezen. Het principe is eenvoudig: een geluidsbron zendt geluidsgolven uit en deze weerkaatsen op objecten in de omgeving. De echo heeft dezelfde kenmerken als het object waarop het terugkaatst en is daardoor voor de geoefende luisteraar herkenbaar en bruikbaar.
Echolokalisatie blijkt een waardevolle toevoeging te zijn voor de oriëntatie en mobiliteit bij blinde en zeer slechtziende mensen. Op deze wijze kunnen zij zich zelfstandig bewegen in huis, buiten in het verkeer en bijvoorbeeld in openbare gebouwen. Een mooie kans om de zelfstandigheid van de zeer slechtziende of blinde mens te vergroten.

Echolokalisatie aanleren

Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen kunnen cliënten deze techniek aanleren. Zo kan iemand die blind is, precies horen waar bijvoorbeeld muren, gebouwen en deuropeningen zijn. Dat kan onder andere worden gedaan door te klikken met de tong of door te tikken met een stok. Het geluid van het klikken met de tong weerkaatst tegen de dingen die een blind iemand wil ‘zien’ met de oren, bijvoorbeeld een gebouw. Aan de echo kunt u horen hoe groot het gebouw is en waar het staat. Dit vergroot de mobiliteit.

Aanmelden

De voorlichting echolokalisatie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp en er meer over wil weten.
Aanmelden: voor 1 juni bij apeldoorn@visio.org of telefonisch: 088 585 62 00. Er zijn geen kosten verbonden aan deze voorlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *