Krijg jij het inzicht?

muZIEum en Taalunie lanceren nieuw arrangement

Op 8 december lanceerden het muZIEum en de Taalunie ‘Krijg jij het inZICHT?’ Dit gratis arrangement bestaat uit de audioshow de Blikopener en de interactieve quiz ‘Krijg jij het inZICHT?’. Beide laten bezoekers zelf ervaren wat de mogelijkheden zijn als je niet of weinig ziet. Wethouder Bert Velthuis gaf het officiële startsein.

Lancering

Na het welkomstwoord door directeur Heleen Vermeulen sprak dagvoorzitter Ron Vervuurt met Kevin de Coninck (Taalunie), Staffan Meij (NOTaS), Renze de Vries (DST – het experience bureau) en Connie Haumahu (muZIEum) over hun bijdrage en input. Wethouder Bert Velthuis vertelde dat het muZIEum veel betekent voor de stad Nijmegen: “Het muZIEum is niet meer weg te denken uit Nijmegen”. Daarna lanceerde hij door een druk op de rode knop ‘Krijg jij het inZICHT?’ Via koptelefoons luisterden de gasten naar de première van de Blikopener en gingen ze aan de slag met de quiz en bijbehorende taal- en spraaktechnologie. Gasten die de Krijg jij het inZICHT? quiz gedaan hadden gaven aan het heel interessant te vinden om te zien hoe de moderne spraaktechnologie visueel beperkte mensen kan helpen. Bezoekers van het muZIEum kunnen het arrangement vanaf 9 december gratis reserveren in combinatie met een beleving.

Zintuigen op scherp

De Blikopener neemt bezoekers meteen bij binnenkomst mee in de wereld van blinden en slechtzienden. Geblinddoekt luisteren zij via een koptelefoon naar een ‘audioshow’, een opname in 3D-geluid. DST – het experience bureau tekende voor het script en neemt de bezoekers mee in een realistische film zonder beelden. Bezoekers ervaren waar het muZIEum voor staat en wat andere zintuigen betekenen als je geen zicht hebt. Cabaretier Vincent Bijlo is een van de acteurs in de geluidsfilm en grapt over zijn eigen ervaringen. Na de Blikopener leidt een gids de bezoekers rond in totale duisternis waar je blindheid ervaart of toont hij tijdens Expeditie ribbelroute in het stadscentrum van Nijmegen de wereld van slechtzienden door middel van virtual reality.

De techniek biedt mogelijkheden

Vervolgens ontdekken bezoekers in de foyer meer over de mogelijkheden door hedendaagse taal- en spraaktechnologie. Hoe lees je de krant als je slechtziend bent? Hoe speel je een game als je blind bent en hoe doe je de administratie op kantoor wanneer je niet of weinig ziet?
Door de interactieve quiz ‘Krijg jij het inZICHT?’ ontdekken bezoekers dit zelf, wat helemaal aansluit bij de belevingen en doelstelling van het muZIEum. Nadat bezoekers de stellingen hebben beantwoord, gaan ze zelf aan de slag met hedendaagse taal- en spraaktechnologie en ondervinden zij hoe deze van belang zijn als je niet of weinig ziet. Het muZIEum hoopt dat deze eye-opener daarnaast een impuls geeft aan de arbeidsparticipatie van blinden en slechtzienden, want dat is waar het muZIEum ook voor staat. Naar aanleiding van de samenwerking met de NOTaS groep en de Taalunie werd op 8 december ook het startsein gegeven voor alle partners in de wereld van blind- en slechtziendheid om zich aan te sluiten bij dit platform om hun innovatieve technologieën te tonen aan alle bezoekers van het muZIEum.

Met dank aan Taalunie, NOTaS (Nederlandse Organisatie voor Taal- en Spraaktechnologie), DST – het experience bureau en Audivers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *