Koninklijke Visio geeft voorlichting over veel voorkomende oogaandoening Macula Degeneratie

Apeldoorn, 19 september 2017 – Slechter zien, leesproblemen? Rechte lijnen die krom lijken? Dit is een aantal signalen van de oogaandoening Macula Degeneratie (MD). Het is de meest voorkomende vorm van blijvende slechtziendheid bij oudere mensen! Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, organiseert een voorlichting over MD op woensdag 4 oktober a.s. om 13.30 uur aan de Waldeck-Pyrmontstraat 31 in Apeldoorn.

Wat is Macula Degeneratie?

MD is een oogaandoening die kan leiden tot ernstige slechtziendheid. Het deel van het netvlies waar we scherp mee zien raakt aangetast. Het scherpe zien is nodig bij allerlei dagelijkse activiteiten zoals gezichten herkennen, lezen of televisiekijken. In de voorlichting gaan de professionals van Visio verder in op de veranderingen in het oog als MD toeslaat. Ook is er aandacht voor de problemen die MD veroorzaakt: de beeldvertekening, donkere plekken zien, minder scherp zien en minder gevoel voor kleur en contrast.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactor voor MD is leeftijd. In Nederland lijdt 14% van de 55 tot 64 jarigen aan deze oogaandoening. Bij de 75-plussers is dit percentage 37%. Ook erfelijkheid, roken, zonlicht (Uv-straling) en voeding zijn van invloed. Een Uv-werende zonnebril en een gezonde levensstijl helpen uw ogen te beschermen.

De mogelijkheden

MD is een oogaandoening die niet te genezen is. Visio leert slechtziende mensen om te gaan met het slechter zicht. De kwaliteit van leven staat hierbij voorop. Er zijn trainingen mogelijk, bijvoorbeeld om de computer te blijven gebruiken. Ook geeft Visio adviezen over hulpmiddelen die het leven met slechtziendheid verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *