Koninklijke Visio en Oogvereniging organiseren bijeenkomst ‘Bladmuziek lezen met de iPad’ voor slechtziende mensen

Haren, 12 juni 2017 – Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, organiseert samen met de Oogvereniging, regio Groningen, een bijeenkomst op vrijdag 30 juni van 13.00 tot 14.30uur. De bijeenkomst gaat over de mogelijkheden die de iPad biedt voor het lezen van bladmuziek. Aanmelden voor deze bijeenkomst is nodig. Visio ondersteunt bij het (opnieuw) leren benutten van de persoonlijke mogelijkheden.

Het leven met een visuele beperking en het participeren in de samenleving vragen om aanpassingsvermogen en creativiteit. Er is sprake van een visuele beperking als iemand niet of slechts gedeeltelijk kan zien. Stoornissen van het gezichtsvermogen zijn meestal het gevolg van een oogaandoening of oogziekte. Maar er kan ook sprake zijn van een storing van de beeldverwerking in de hersenen.

Lezing voor muzikale mensen met visuele problemen

Wanneer iemand slechtziend is, dan zijn veel dagelijkse dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Bij alles wat we doen gebruiken we onze ogen. Ook bij het maken van muziek. Het lezen van bladmuziek is dan een hele uitdaging. De iPad wordt door slechtziende mensen ingezet om teksten beter te kunnen lezen. Maar geldt dat ook voor het lezen van bladmuziek?
Bij het beantwoorden van deze vraag blijken er meerdere factoren een rol te spelen. Bladmuziek lezen vereist nauwkeurigheid en is niet voor iedere muzikant hetzelfde, maar afhankelijk van het instrument.

Er bestaan apps die de bladmuziek vergroten en herschikken. Met een voetpedaal kan gebladerd worden om zo de handen vrij te houden. Wel zo handig wanneer iemand bijvoorbeeld trompet speelt. Een beeldscherm aansluiten of bladmuziek afspelen behoort ook tot de mogelijkheden. En als de iPad bijvoorbeeld niet goed tijdens een uitvoering te gebruiken is, kan dit misschien wel tijdens het studeren.

Datum en plaats: vrijdag 30 juni om 13.00 uur; bij Visio Revalidatie en Advies, Rijksstraatweg 61, Haren. Aanmelden kan tot uiterlijk 25 juni via E VisioHaren@visio.org of T 088 585 70 00. Meer informatie is te verkrijgen bij Koninklijke Visio, telefoon: 088 585 71 85 of per e-mail VisioHaren@visio.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *