Gemeente Nijmegen en muZIEum gaan voor toegankelijke stad

Wethouder Helmer tijdelijk ‘slechtziend’ door virtualrealitybril

De gemeente Nijmegen en het muZIEum streven samen naar een toegankelijke stad. Een speerpunt van wethouder Openbare Ruimte, Renske Helmer-Englebert, is toegankelijkheid van de openbare ruimte voor iedereen. Op 15 oktober, de Dag van de Witte Stok, vragen blinden en slechtzienden aandacht voor ditzelfde onderwerp. Wethouder Helmer ondervond op die dag zelf om welke obstakels het zoal gaat. Een virtualrealitybril maakte haar tijdelijk slechtziend en samen met een gids van het muZIEum ging zij op pad in het stadscentrum van Nijmegen.

Virtuele beleving

Een toegankelijke en veilige stad vergroot de zelfstandigheid van iemand met een beperking.
Om dit doel te bereiken, is meer inzicht nodig in de huidige situatie. Het muZIEum, dat het belang van een toegankelijke stad onderstreept, biedt hulp door de wethouder een kijkje te geven in een wereld die anders verborgen lijkt. De ervaringsdeskundigen van het muZIEum, de gidsen, weten als geen ander waar je letterlijk en figuurlijk tegenaan loopt als je een visuele beperking hebt. Het muZIEum biedt deze unieke beleving, die je nergens anders ter wereld kan doen, ook aan haar bezoekers. Expeditie ribbelroute, een bijzondere rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen, wordt altijd gegeven door een gids met een visuele beperking. Maar het is geen gewone stadswandeling, want door virtual reality ervaren bezoekers aan den lijve hoe het is om slechtziend te zijn. Een ervaring die, juist door het zelf te doen, een onvergetelijke indruk maakt op de deelnemers. Zo ook op wethouder Helmer.

Bezoek van de wethouder

Wethouder Helmer-Englebert ondervond op 15 oktober hoe Expeditie ribbelroute inzicht geeft in de obstakels voor mensen met een visuele beperking. Helmer: “Veilig en zonder hindernissen op straat kunnen lopen, is een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan de samenleving. Ik wil daarom met name Nijmegenaren met een beperking vragen om obstakels op hun looproutes bij ons te melden. Dat kan via de Bel & Herstel app of via telefoonnummer 14 024. Dan kijken we samen naar een oplossing.”

Achtergrondinformatie over de beleving

Deelnemers aan Expeditie ribbelroute nemen door een virtualrealitybril letterlijk een kijkje in de wereld van blinde en slechtziende mensen. Speciaal voor het muZIEum is een app ontwikkeld die verschillende vormen van slechtziendheid simuleert. Met een taststok en begeleid door een slechtziende gids zoeken bezoekers hun weg door de stad. Zo ontdekken ze zelf welke obstakels er zijn en hoe je hiermee omgaat wanneer je slechtziend bent. De gids vertelt vanuit eigen ervaring hoe hij zijn weg vindt met behulp van andere zintuigen, waardoor deze beleving een persoonlijk tintje krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *