Expositie De Kunst van Zien naar Volendam

Kunst maken als je doofblind bent? Natuurlijk kan dat. Met de juiste ondersteuning is er heel veel mogelijk. Vijftien mensen die zowel slecht horen als slecht zien, vertellen via kunstwerken hun levensverhaal. De Kunst van Zien is een reizende expositie; de kunstwerken zijn in verschillende plaatsen in Nederland te zien. Van 22 oktober tot en met 7 december is de expositie te bekijken in Volendam, in Pop en Cultuurhuis PX*.


Campagnedeelnemer Jannet geeft uitleg

Een van de deelnemers aan de expositie is Jannet (58). Zij woont in Volendam en is ook een van de gezichten van de campagne over doofblindheid van Kentalis. Tijdens ‘Kunstkijken in Volendam’ op 22 en 23 oktober geeft zij, samen met mede-kunstenaar Gerda, graag uitleg bij de kunstwerken. Bezoekers kunnen komen kijken, maar vooral ook voelen en ervaren. De deelnemers hebben vanuit hun eigen belevingswereld, naar aanleiding van een foto met een bloem, een kunstwerk gemaakt. Het resultaat is een expositie van vijftien tweeluiken (foto & kunstwerk). Via een simulatiebril, voelbare tekst (braille), geur en een filmpje (YouTube Kentalis, Expositie Kunst van Zien) neemt de maker je mee in zijn of haar levensverhaal. De kunstenaars zijn tussen de 10 en 65 jaar oud en hebben allemaal een eigen verhaal. Sommige van hen zijn doofblind geboren, andere gingen steeds minder zien en horen tijdens hun leven.

Professionele ondersteuning

Voor mensen met doofblindheid is professionele ondersteuning van groot belang voor hun persoonlijke ontwikkeling en deelname aan de samenleving. De ontdekking dat zij daardoor veel meer kunnen dan zij denken zorgt voor meer kracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen en lef. We bieden op iedere locatie informatieavonden en workshops** waarin de meerwaarde van goede ondersteuning van mensen met doofblindheid naar voren wordt gebracht. De expositie, informatieavonden en workshops zijn interessant voor personen uit de directe omgeving van mensen met doofblindheid zoals familie- en gezinsleden en mantelzorgers. Maar ook voor professionals werkzaam bij gemeenten en zorgorganisaties, en andere belangstellenden.

Meer bekendheid over doofblindheid

De term doofblindheid roept vaak vragen op. Weinig mensen weten wat het betekent om minder of niet te kunnen horen én zien. Mensen met doofblindheid zijn vaak niet doof én blind, maar hebben wel altijd beperkingen in horen én zien. Ten onrechte wordt gedacht dat er maar weinig mogelijk is als je doofblind bent. Ook worden mensen met doofblindheid vaak niet begrepen door anderen of niet naar de juiste zorg doorverwezen. Om daar verandering in te brengen is Kentalis vorig jaar de campagne ‘Ik en Kentalis’ gestart (www.ikenkentalis.nl/doofblindheid/jannet). De Kunst van Zien is ook onderdeel van de campagne Oog en Oor voor Talent (www.oogenoorvoortalent.nl); een initiatief van alle organisaties in Nederland op het gebied van doofblindheid. Doel van de activiteiten is aandacht vragen voor de talenten van mensen die niet goed horen én zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *