Europese Toegankelijkheidswet een stap dichterbij!

Op donderdag 14 september 2017 heeft het Europees Parlement gestemd vóór de invoering van een Europese Toegankelijkheidswet. In die wet staat dat een aantal belangrijke goederen en diensten toegankelijk moet worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om telefoons, tv’s, kaartautomaten, winkels, elektronisch bankieren en geldautomaten.

Bron: Oogvereniging

Pay-Able: vergeet betaalautomaten niet!

Om te pleiten voor toegankelijke betaalautomaten, heeft de Oogvereniging in 2016 het platform Pay-Able opgericht. De afgelopen tijd heeft de Oogvereniging regelmatig gesproken met Europarlementariërs en erop aangedrongen om betaalautomaten toe te voegen aan de Europese Toegankelijkheidswet. En dat heeft resultaat opgeleverd. Het Europees Parlement was het met ons eens dat betaalautomaten ook in de wet moeten komen.

Het vervolg: onderhandelingen met de Raad

De positieve stemming in het Europees Parlement is pas de eerste stap richting de invoering van de wet. Ook de Raad (de regeringen van alle EU-landen) buigt zich over de wet en kan aanpassingen doen. Het Parlement en de Raad gaan daarna met elkaar onderhandelen over de precieze tekst van de wet. De Oogvereniging blijft de ontwikkelingen nauw volgen.

Relatie met VN-verdrag

Toegankelijkheid is een van de beginselen uit het VN-Verdrag voor personen met een handicap. De Europese Toegankelijkheidswet maakt toegankelijkheid concreet voor een aantal belangrijke goederen en diensten, zodat bedrijven weten waar zij mee aan de slag moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *