‘Zorg voor chronisch zieken onacceptabel duur geworden’

De zorgkosten voor chronisch zieken en gehandicapten zijn in vijf jaar tijd verdubbeld, zegt belangenvereniging Ieder(in). De koepelorganisatie van mensen met een beperking gaf het Nibud de opdracht om onderzoek naar die kosten te doen.

De stijging van de zorgkosten voor mensen die veel zorg nodig hebben, verschilt per inkomensgroep. Voor mensen met een bijstandsinkomen (1050 euro per maand) stegen de maandelijkse kosten met gemiddeld 115 euro. Iemand die veel zorg nodig heeft en anderhalf keer modaal krijgt (2750 euro p/m), moet elke maand gemiddeld 288 euro euro meer betalen dan vijf jaar geleden.

Wegbezuinigd

“De kosten van al die voorzieningen waar deze mensen afhankelijk van zijn, zijn gestegen. Ze moeten vaker voor medicijnen betalen en voor hulpmiddelen als bijvoorbeeld incontinentiemateriaal”, aldus een woordvoerder van Ieder(in).” Ook hun eigen bijdrage is veel hoger dan vroeger. En voorheen kregen veel van die mensen nog financiĆ«le tegemoetkomingen, maar ook die zijn wegbezuinigd.”

De woordvoerder wijst er verder op dat een woningaanpassing nu veel duurder is. “Vroeger moest je daar zo’n drie jaar eigen bijdrage voor betalen. En nu betaal je net zo lang een eigen bijdrage totdat die hele woningaanpassing is terugbetaald.”

Maandsalaris

Een woordvoerder van het Nibud licht toe: “We zien bij alle onderzochte groepen van chronisch zieken en gehandicapten dat ze er jaarlijks meer dan een maandsalaris op achteruit zijn gegaan.”

Ieder(in) noemt de kostentoename volstrekt onacceptabel. “Het is hoognodig dat er een maximum komt voor wat mensen in totaal aan zorg moeten betalen.”

Volgens de belangenorganisatie kunnen gemeenten veel doen om de zorgkosten voor deze groep omlaag te brengen, zoals het verlagen van de eigen bijdrage voor woningaanpassingen en huishoudelijke hulp.

Bron: NOS/ANP

One Response

  1. J.J.G. de Geus schreef:

    idd Al die onkosten stijgen veel te veel. Ik begrijp echt niet waar ze vandaan halen dat we meer te besteden hebben. Alles wordt duurder en steeds meer moet je zelf betalen. Voorbeeld : ik moest een speciale lamp , was te duur voor mij . Moest toch voorschieten (zat toen heel erg krap), kreeg het terug van de gemeente en daarna kreeg ik te horen dat ik het via CAK terug moest betalen. Dus mijn voorziening is voor mij twee keer zo duur uitgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *