2016 weer goed jaar voor MuZIEum

Veel nieuws voor veel bezoekers

Het muZIEum in Nijmegen heeft een druk jaar achter de rug. Maar liefst 35.750 bezoekers ondervonden hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Daarnaast werden er uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor jong en oud en leidde een aantal innovatieve concepten tot een totaalbeleving voor bezoekers én meer werkgelegenheid.

Meer werkgelegenheid

In 2016 ontving het muZIEum 35.750 bezoekers. Allemaal kregen een rondleiding in een van de donkerbelevingen, waar het aardedonker is, of maakten mee hoe het is slechtziend te zijn door een virtualrealitybril tijdens Expeditie ribbelroute. Zij werden rondgeleid door een blinde of slechtziende gids, die onderweg zijn ervaringen deelde. Het aantal medewerkers groeide behoorlijk: momenteel werken er 40 mensen met een visuele beperking. Dit betekent dus extra werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden, wat een van de speerpunten van het muZIEum is.

Groei in aanbod

Daarnaast is het aanbod flink uitgebreid met extra programma’s, arrangementen en activiteiten. Op die manier wordt herhalingsbezoek mogelijk gemaakt en vergroot het muZIEum de bewustwording rond blinden en slechtzienden. De nieuwe activiteiten werden ontwikkeld voor de uiteenlopende doelgroepen die het muZIEum ontvangt: scholen, bedrijven en particuliere bezoekers. Scholen kunnen bijvoorbeeld als onderdeel van het educatieprogramma een voorlichting door een ambassadeur van KNGF Geleidehonden reserveren. Op die manier komen leerlingen en studenten alles te weten over de geleidehond en hoe je kunt vertrouwen op een dier. Voor bedrijfsuitjes biedt het muZIEum ‘Onzichtbaar inzicht’ welke aantallen meer dan verdubbeld zijn in een jaar tijd. Dit is een teamopdracht in het donker waardoor collega’s inzicht krijgen in elkaar, zichzelf en hun manier van (samen)werken. Als hoogtepunt werd op 8 december ‘Krijg jij het inZICHT?’ gelanceerd. Door de Blikopener, een audioshow in 3D-geluid waar bezoekers geblinddoekt naar luisteren, worden meteen na binnenkomst hun zintuigen op scherp gezet. Daarnaast kunnen zij tijdens een interactieve quiz aan de slag met hedendaagse taal- en spraaktechnologie en letterlijk zelf ervaren welke middelen de zelfredzaamheid van blinden en slechtzienden vergroten.

Activiteiten voor jong en oud

Tijdens schoolvakanties organiseert het muZIEum leuke activiteiten voor het hele gezin. In 2016 werd voor het eerst iedere vakantie een speciale proeverij in het donker aangeboden, aangepast aan het betreffende seizoen. Verder konden bezoekers onder meer in de zomer geblinddoekt tandemfietsen en tijdens de drukbezochte Gelderse Museumdag op 22 oktober maakte veel geïnteresseerde bezoekers met een minidonkerbeleving kennis met het muZIEum. Op tweede kerstdag werden bezoekers geheel in muZIEumstijl ontvangen, namelijk door een blinde kerstman.

Toekomstplannen

Er wordt al druk gewerkt aan de plannen voor 2017. De website zal verder worden verbeterd, zodat online reserveren nog makkelijker wordt. Ook wil het muZIEum opnieuw verrassende activiteiten bieden en bezoekers nog verder meenemen in de wereld van het niet-zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *